Als er iets is wat vraagt om deskundigheid in communicatie, dan is het wel de communicatie met mensen met dementie. Het vraagt bewustzijn over onze eigen manier van communiceren, zowel in verbale als non-verbale taal. Want ook met je gedrag, gebaren en oogcontact geef je signalen af.

Achtergrond

Met mijn collega-trainer Tineke van Sleen werk ik al jaren samen om medewerkers en naasten van mensen met dementie te trainen en te scholen op het gebied van moderne dementiezorg. Op basis van jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, aangevuld met de opleiding tot independent trainer in de ‘Positive Approach’-methodiek van de Amerikaanse therapeut Teepa Snow, hebben wij een effectief scholingstraject ontwikkeld voor medewerkers die mensen met dementie begeleiden.

Doel van de training

De deelnemers verwerven kennis en inzichten over de beleving van het brein en dementie. Ook worden zij zich bewust van hun eigen handelen en mogelijke verbeteringen hierin.

Inhoud van de training

Tijdens deze tweedaagse training wordt gebruikgemaakt van de nieuwste inzichten uit de moderne dementiezorg. De theorie wordt afgewisseld met veel praktijk- en ervaringsoefeningen. De deelnemers worden uitgedaagd om met elkaar in dialoog te gaan en actief mee te doen. De werkvormen variëren van discussies en oefeningen tot praktijkvoorbeelden en casuïstiek. 

Resultaat van de training

Wat anderen zeggen

Een echte eyeopener om te kijken door de ogen van de bewoners. Je beleeft een beetje hoe het is om dementie te hebben.”

“Beide dames zijn zeer kundig. Zij brengen op een ontspannen manier hun kennis over. Mooi en pakkend verteld.”

“Door nieuwe handvatten en inzichten weten we nu beter waarom we doen wat we doen.”